Apparatuur


Camera's


Ik heb in mijn carrière met veel merken mogen fotograferen: Cambo, Hasselblad, Rollei, Bronica, Canon, Fuji, Nikon en Pentax. En eigenlijk zijn ze allemaal wel erg goed. Maar mijn voorkeur blijft toch uitgaan naar Pentax. Waarom? Omdat ten eerste Pentax altijd al erg innovatief is geweest. Dankzij vernieuwingen als de vlug-terug-spiegel, autofocus en dergelijke heeft Pentax de spiegelreflexcamera gemaakt tot wat zij nu is. Maar vooral omdat ik de objectieven van Pentax zo mooi vind voor mijn werk. Vooral de SMC FA 77mm F/1.8 limited! Digitaal heeft Pentax in het begin naar mijn mening de plank flink mis geslagen. Maar met de komst van de digitale K-serie heeft Pentax weer een inhaalslag gemaakt. En natuurlijk weer heel innovatief. Bijvoorbeeld met "pixel shift" (hoewel ik daar zelf nauwelijks gebruik van maak). En zo simpel, maar o zo handig: hulplichtjes. Dus geen onhandig gestuntel meer in het donker. Vandaar mijn voorkeur voor Pentax. Ik werk met zowel APS-C als full frame formaat.

Objectieven


In het 6x6 formaat gebruik ik graag de 80mm. Een universeel objectief, dat breed inzetbaar is. In het kleinbeeld-segment werk ik voornamelijk digitaal, maar zo af en toe ook nog wel eens analoog. Voor analoge fotografie heb ik een 28mm, en 50mm en een 135mm objectief. (Deze objectieven gebruik ik overigens ook digitaal full frame.) Digitaal werk ik met een 10-17mm fisheye zoom, een 18-55mm zoom en een 55-300mm zoom (mijn "vakantie"-set). En als het er echt op aan komt gebruik ik één van mijn "primes": mijn F/1.8-31mm, F/1.9-43mm of F/1.8-77mm (de fameuze "drie prinsessen").


Flitslampen en accessoires


Als reportageflitser gebruik ik graag Metz. Waarom? Geen idee! Ik vind mijn Metz gewoon zo lekker betrouwbaar. De eerste studioflitsset waarmee ik fotografeerde was van Beam. Ook heb ik met veel plezier met Multiblitz, Broncolor en Bowens gewerkt. Vanaf het begin van deze eeuw werk ik met het Zwitserse Elinchrom. Ik heb nu een set van vijf flitslampen met vermogens van 200 tot 400Ws. Omdat ik graag grotere diafragma-openingen gebruik, gebruik ik dus relatief weinig licht.
Aan accessoires beschik ik over twee softboxen 40x40cm, twee softboxen 100x100cm, een softbox 140x140cm en een striplight 35x160cm. Daarnaast een beauty dish van zeventig centimeter, een dertig centimeter fresnel spot en een aantal standaard reflectoren. Tenslotte een zogenaamde "snoot", wat grids en een paar parapluutjes. Vanzelfsprekend flits ik draadloos, want ik ben al te vaak over flitskabels gestruikeld.

Dick van Belle - Bregittenplein 4 - 8261 KG Kampen - telefoon 06 22 38 75 56 - e-mail post@vanbelle.nl
Online sinds 8 mei 2000 - versie 11.1 - Alle rechten voorbehouden
TOP